Satranç Öğrenme Yaşı
Buradasınız: Anasayfa / Satranç Öğrenme Yaşı
Satranç Öğrenme Yaşı
Küçük çocuklarda öğrenme yetisi en az büyükler kadardır. Bu nedenle satranç, ufak yaştaki çocuklara kolayca öğretilebilir. Satranç oyununun temel kuralları, her yaştaki yeni başlayanlar için aynıdır ama öğretim şekli farklı olmalıdır. Satranç taşlarının temel hareketlerini bile 4-5 yaşındaki çocuğa farklı, 8-9 yaşındakine farklı 12 yaş üstüne daha farklı anlatmak gerekir.
 
 
 
İki yaşından itibaren çocukların beyinleri hızlı bir gelişim içindedir. Gösterilenleri kolay şekilde algılayabilirler. Bu dönemde çocukların olayları görselleyerek, fotoğrafik olarak hafızalarında tutabildikleri tespit edilmiştir.
 
Özellikle 3-4 yaş grubu için ebeveynlerin çocuklarına karşı oldukça sabırlı şekilde ilgilenmesi gerekir. Bu yaş grubu öğrenmeye açık olmasına rağmen algılama ve anlama kapasiteleri gelişmemiştir. Çoğu şeyi gösterip, yaptırma yoluyla öğretmeniz gerekir. Gösterilenleri oldukça çabuk hafızalarına kaydettiklerini ve uyguladıklarını göreceksiniz. Bu dönemde neden? Niçin ? gibi sorularla zaman kaybetmeyiniz. Sadece sabırlı bir şekilde uygulamaları gösteriniz, gösteriniz, gösteriniz. Bu sadece satranç için değil öğretmek istediğiniz bir çok şeyde de geçerli olacaktır.
 
 
Birçok anne ve babanın çocuklarına zihin gelişimi için oyuncaklar aldığı düşünülürse, bu yaşlarda minikleri ileriye dönük zihinsel, bilişsel gelişimi için satranç taşlarıyla da tanıştırabiliriz. Sonuçta satranç oyunu da bir zeka geliştirici oyundur. Yeni gelişen çocuklarımıza aldığımız zeka oyuncaklarına satranç figürlerini de ekleyebiliriz. Elbette yeni algılama içinde olan çocuklar o yaşta satranç taşlarını kolaylıkla algılayamayacak ve isimlerini söyleyemeyecektir. Amacımız o yaştaki miniklerimize satranç oyunu oynamayı öğretmek değildir. Bu dönemlerde çocuklarımıza zorlamadan sadece satranç figürlerini göstererek, isimlerini söyleyin ama onun aynı şekilde söylemesi için ısrarcı olmayın. Sadece belirli aralıklarda basit şekilde taş isimlerini tekrar ediniz. Belirli bir süre sonra figürleri gördüğünde isimlerini tam olmasa da söylediğini göreceksiniz. Odasında satranç ile ilgili görseller koyabiliriz. Satranç ile ilgili değişik oyunsal aktiviteler yapabilirsiniz.
 
Bazılarınız üç, dört yaşındaki çocuk satranç taşını bilse ne faydası var ? diyecektir. Bu yaşta figürlerle, satranç görselleriyle tanışan çocuk 4 yaş sonrası satranç hareketlerini daha kolay öğrenecek ve yaşıtlarından her zaman önde olacaktır ve daha önemlisi öncelikle zihinsel, bilişsel olarak yaşıtlarına oranla daha iyi gelişecektir. Çocuklarınız yapamaz diye düşünmeyin, onların nasıl öğrendiklerini hayretle izleyeceksiniz.
 
Özellikle çocukların bir spora yatkınlığının gelecekteki başarı için önemi düşünülürse, olabildiğince küçük yaşta başlamak daha sonraki basamaklar için çocuğunuza avantajlar kazandıracaktır. Çocukların zihinsel ana gelişimi 6 yaşa kadar tamamlanmaktadır. O nedenle bu ufak yaşlarda satrançla ilgilenen çocuklar spor ağırlıklı yaşama devam etmeseler de ilkokul sıralarında daha başarılı olacaklardır. Eğitim bilimcileri tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre okul öncesi satranç eğitimi alan çocukların matematik becerilerinde olumlu bir etki yaptığı ve okula başladıklarında ve sonrasında yaşıtlarından daha iyi düzeyde oldukları belirlenmiştir.
 
Okul öncesi çocuklarımız için öncelik, satranç oynamaktan keyif alan bireyler olarak yetişmesini sağlamak olmalıdır. Daha sonra bu işi tutkuyla yapacak ve sportif anlamda daha ileri noktalara götürecek bireyler de bu çocukların içinden çıkacaktır.
 
Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın